co parent banner 3Η ανθρώπινη ζωή είναι ένας δύσκολος δρόμος όπου συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα. Η σύγχρονη κοινωνία είναι επικεντρωμένη στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των «εμποδίων» στην προσωπική μας εξέλιξη με κάθε κόστος, χωρίς πολλές φορές να δίνεται σημασία σε άλλους τρόπους με τους οποίους οι συναντήσεις με αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να μας ωφελήσουν. Ο πιο ουσιώδης τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά μας τα προβλήματα με έναν τρόπο ριζικό και αποτελεσματικό είναι να προσπαθήσουμε να τα κατανοήσουμε πριν επιδοθούμε σε μια λυσσαλέα μάχη για να τα εξολοθρεύσουμε.

Η αρχή μπορεί να γίνει με την αναζήτηση του τί προκαλεί τα συμπτώματά μας. Πολλές φορές πρόκειται για πράγματα που τα έχουμε εκλάβει στην καθημερινότητά μας ως αναπόσπαστο κομμάτι ενώ ποτέ δεν τα θελήσαμε στ' αλήθεια. Τότε, ως προειδοποητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα μας, αναδύεται το άγχος. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όμως, με τις έτοιμες λύσεις, πολλές φορές μας αποπροσανατολίζει από το να καθίσουμε και να αναλογιστούμε τί είναι αυτό που προκαλεί το δικό μας άγχος.

Η αρχή της λύσης του προβλήματος είναι να ακούσουμε τον εαυτό μας. Να μιλήσουμε, ξεκινώντας να λέμε το πρόβλημά μας και να βρούμε ποια είναι η αλήθεια του. Η δυσκολία σ' αυτό έγκειται συνήθως στο να βρει κανείς τον κατάλληλο συνομιλητή που να καταφέρει να ακούσει τα ζητήματα που απασχολούν τον άλλο χωρίς προκατάληψη ή έτοιμη γνώση, με μόνο οδηγό την αλήθεια και την ειλικρίνεια στα λόγια του ανθρώπου που υποφέρει. Τότε ο άνθρωπος που ακούει μπορεί να γίνει ο συνοδοιπόρος εκείνου που του μιλά προκειμένου να τον βοηθήσει να ακούσει καλύτερα και να βρει τη λύση μέσα του. Ο θεραπευτής μπορεί να είναι ένας τέτοιος άνθρωπος, ωστόσο δεν είναι όλοι οι ψυχολόγοι ή οι ψυχοθεραπευτές καλοί θεραπευτές. Κανείς οφείλει να είναι προσεκτικός στην επιλογή του ανθρώπου στον οποίο θα εκμυστηρευθεί τα βαθύτερα μυστικά του για να βρεθεί η διέξοδος από το πρόβλημα. Όταν κάποιος χτυπήσει την πόρτα του ψυχολόγου και αντικρίσει κάποιον με μια λίστα από λύσεις οι οποίες έχουν φτιαχτεί πριν ακόμα ο άνθρωπος που υποφέρει πατήσει το πόδι του στο γραφείο, τότε ο τελευταίος πρέπει να σηκωθεί και να φύγει. Γιατί ο ειδοποιός παράγοντας στη θεραπεία είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που επιζητά τη λύση και τη βοήθεια. Αν η δική του έκκληση είναι ειλικρινής δεν μπορεί οι έτοιμες λύσεις να του κάνουν. Και όσο λιγότερες τέτοιες προσφέρουμε, τόσο περισσότερο σεβόμαστε εκείνον και το πρόβλημά του και μπορούμε να συνεισφέρουμε στην εύρεση της δικής του λύσης.

Στα πλαίσια αυτής ακριβώς της λογικής ο τομέας συμβουλευτικής υποστήριξης του ypostirizo.gr επιχειρεί να συμβάλει δυναμικά στην καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που απευθύνονται σ' αυτό για την διαχείριση των προβλημάτων που συνήθως εκφράζουν ευκολότερα τα παιδιά ή η εμφάνισή τους σ' αυτά είναι διαυγέστερη. Καθώς, όμως, το παιδί δεν ζει ούτε περνά το χρόνο του μόνο του εκτός του χώρου υποστήριξης, κρίνεται αναγκαία μια συνεργασία σε σταθερή βάση με τους δικούς του ανθρώπους ώστε η παροχή της βοήθειας να μην περιορίζεται στην προσωπική του εργασία με τα μέλη της επιστημονικής μας ομάδας, αλλά και στην διαχείριση των παράπλευρων ζητημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει η οικογένεια, ένα από τα οποία είναι πολύ συχνά η άγνοια για την κατάσταση του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί της.

Στο ypostirizo.gr και στα πλαίσια του γεγονότος ότι η πρόδος ενός παιδιού λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, δεν θα μπορούσε να αγνοείται ο παράγοντας γονέας ούτε το δυναμικό σύστημα που η οικογένεια αποτελεί. Έτσι, παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες του παιδιού παρέχουμε τη δυνατότητα για υποστηρικτικές συνεδρίες των γονέων ή και της υπόλοιπης οικογένειας, η οποία διέπεται από τις αρχές και την ηθική που προαναφέρθηκε: με σεβασμό στην υποκειμενικότητα του καθενός, ως μονάδας αλλά και ως συνόλου, και με έμφαση στην ιδιαιτερότητα της αλήθειας που διέπει το κάθε «σύμπτωμα».