Το παιδί είτε χτυπώντας το αδερφάκι του, είτε αναποδογυρίζοντας το πιάτο με την σούπα, είτε ξεστομίζοντας λέξεις όχι και τόσο κολακευτικές, είτε κάνοντας οτιδήποτε άλλο που δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια και στο σχολείο ή στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην ουσία επιδιώκει πάντα κάτι από τα παρακάτω:

• Περισσότερη προσοχή

Στην περίπτωση αυτή το παιδί έχει την ανάγκη να νιώσει σημαντικό μέσα από αυτή τη διαδικασία. Προσπαθεί να γίνει το επίκεντρο την προσοχής ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το περιμένει τιμωρία. Αυτό συνήθως συμβαίνει όχι μόνο όταν το παιδί δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε αλλά και ακόμη αν στο παρελθόν είχε γίνει υπερβολικά το επίκεντρο της προσοχής και τώρα σταδιακά την χάνει. Μπορεί για παράδειγμα το παιδί στο παρελθόν, λόγω κάποιας ασθένειας ή απλά και μόνο επειδή ήταν μοναχοπαίδι, να έγινε στόχος υπερβολικών εκδηλώσεων αγάπης, προσφοράς δώρων και υπηρεσιών και όλα τώρα καθώς εκείνο μεγαλώνει αυτά λιγοστεύουν. Το παιδί τότε νιώθει ότι χάνει προνομιακή κεκτημένα και προσπαθεί να κερδίσει έστω και μια μη ευνοϊκή προσοχή, καταλήγοντας να μην συνεργάζεται ή να εκδηλώνει ανάρμοστη συμπεριφορά.

Αυτό που χρειάζεται στην περίπτωση αυτή από τον γονιό είναι να δώσει προσοχή όταν το παιδί συμπεριφέρεται με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό ενώ ταυτόχρονα θα το αγνοεί όταν δεν συμπεριφέρεται έτσι. Με λίγα λόγια δίνουμε προσοχή και επιβράβευση στην καλή συμπεριφορά και αδιαφορία στην ακατάλληλη ώστε να αποδυναμωθεί.

• Ένδειξη δύναμης

το παιδί εδώ θέλει να κερδίσει. Δεν το ενδιαφέρει τι θα είναι αυτό. Νιώθει σημαντικό όταν μπορεί να αγνοήσει μια εντολή σας ή αν σας καταφέρει να ενδώσετε σε μια δική του. Εδώ αυτό που θα πρέπει να κάνει ο γονιός είναι να μετατρέψει τις ηγετικές τάσεις του παιδιού σε επιθυμία να βοηθήσει στην οικογένεια. Εδώ δεν πρέπει να πολεμάμε. Πρέπει να ζητάμε τη γνώμη του και να το αφήνουμε να αποφασίσει.

• Εκδίκηση

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα γιατί το παιδί νομίζει ότι δεν το αγαπούν οι γονείς και θέλει να τους πληγώσει. Εδώ το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και κυρίως όχι τιμωρίες και επιπλήξεις. Θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Η θεραπεία είναι αμέριστη αγάπη και στοργή. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να επανορθωθεί η ζημιά που έχει υποστεί η σχέση.

• Αίσθηση ανεπάρκειας

Το παιδί πιστεύει ότι δεν κάνει σωστά κάποια πράγματα, άρα δεν βλέπει γιατί να συνεχίσει να τα κάνει και για να αποφύγει οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στο να πείσει τους πάντες ότι είναι ανίκανο και ανεπαρκές. Ανατρέξτε στη δική σας συμπεριφορά και προσπαθήστε να θυμηθείτε αν και πόσο επιβραβεύσατε το παιδί σας για κάποια προσπάθεια του σε διάστημα 5 ημερών. Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε αναλογιστείτε μήπως τελικά στόχος του παιδιού σας είναι η ανεπάρκεια; Η λύση βρίσκεται στην ενθάρρυνση ώστε να βελτιωθεί η αυτοεκτίμηση του.