Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους ότι ζητήσουν. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι εργαζόμενοι γονείς έως ένα βαθμό νιώθουν τύψεις καθώς δεν αφιερώνουν   τόσο χρόνο όσο θα ήθελαν για το παιδί τους. Έτσι κάνουν οτιδήποτε για να τα δουν ευτυχισμένα. Προσφέρουν ότι ζητήσει το παιδί και δεν θέλουν να του λείψει τίποτα. Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά γίνονται δυστυχισμένα με τον τρόπο αυτό. Δύσκολα ικανοποιείται κάποιος όταν έχει μάθει όλα να τα ζητάει και να του έρχονται πολύ εύκολα. Η χαρά που νιώθουν τα παιδιά είναι μόνο προσωρινή και το μόνο που αφήνει πίσω της είναι αδημονία για το επόμενο απόκτημα. Έτσι καταντούν να ζητούν συνέχεια χωρίς να υπολογίζουν τη συχνότητα ή   το κόστος.

Αυτό που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο γονιός είναι ότι: όσο λιγότερα παίρνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο τα εκτιμούν. Παρακάτω δίνονται ορισμένες πρακτικές συμβουλές για το πως θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό.

  • Διδαχτεί στο παιδί την αξία του χρήματος και τη διαχείριση του. Δίνετε του ένα χαρτζιλίκι και αφήστε το να αποταμιεύει για τα πράγματα που θέλει, αντί να του τα δίνετε εσείς έτοιμα στο πιάτο. Ξεκινήστε με ένα ποσό μόλις το παιδί αρχίσει να σας ζητάει διάφορα (σε ηλικία τριών ή τεσσάρων ετών). Θα έχει μάθει την αποταμίευση όταν κλείσει τα επτά ή τα οκτώ. Μην το προσπαθήσετε νωρίτερα γιατί τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ζουν για το παρόν και αδιαφορούν για το μέλλον. Αφήστε τα λοιπόν να κάνουν διαχείριση αυτών των χρημάτων. Αν τα ξοδέψουν όλα αμέσως μαθαίνουν κάτι πολύ σημαντικό για τη ζωή τους: ότι μόλις τελειώσουν τα χρήματα, ζεις χωρίς χρήματα. Έτσι την επόμενη φορά μάθει να επιλεγεί και διδάσκεται πως να διαχειρίζεται το χρήμα. Εσείς μπορείτε να το συμβουλέψετε πριν κάνει μια αγορά άλλα μην το κατευθύνετε. Αφήστε το να κάνει λάθος.
  • Ωστόσο μη χρησιμοποιείτε το χαρτζιλίκι για να χειραγωγήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού ή για να κάνει δουλειές στο σπίτι. Στο σπίτι θα πρέπει να βοηθά για το συμφέρον της οικογένειας κι όχι για προσωπικό   όφελος. Μια φορά αν το κάνετε, μετά θα είστε συνεχώς με το χέρι στην τσέπη.
  • Δείτε καμιά φορά τηλεόραση μαζί με το παιδί και συζητήστε μαζί του για τον ρόλο των διαφημίσεων και για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τον άνθρωπο όχι μόνο να θέλει άλλα να νομίζει ότι χρειάζεται διάφορα πράγματα.
  • Μην υπερτονίζετε πάντα το καινούριο. Αυτό είναι κάτι που λίγο πολύ το κάνουμε όλοι. Μην λέτε λοιπόν: ΄΄τι ωραίο που είναι το καινούριο σου μπλουζάκι΄΄. Το παιδί αρέσκεται στο καινούριο και θα ζητάει καινούρια ρούχα χωρίς να έχουν χαλάσει τα παλιά. Επίσης αποκλείστε τα επώνυμα ρούχα και παπούτσια. Αν εθιστούν στο επώνυμο και ακριβό δύσκολα θα κατέβουν από το βάθρο του καταναλωτισμού.
  • Τέλος δώστε πνοή στη δημιουργικότητα του παιδιού σας. Π.χ. Αγοράστε την Μπαρμπι στο κοριτσάκι σας αλλά ενθαρρύνετε το να φτιάξει μόνο του τα ρούχα και τα αξεσουάρ της. Αγοράστε της κομμάτια από ύφασμα και αφήστε το να αυτοσχεδιασμό. Ωραία ιδέα επίσης θα ήταν ένα κάστρο από χαρτόκουτο το οποίο το αγοράκι σας θα βάψει όπως θέλει.